Affugter gav forbedret indeklima
Hjerndrup Kirke ved Christiansfeld var plaget af fugtproblemer. En mobil affugter har ændret indeklimaet markant og samtidig været en økonomisk gevinst, fordi energiforbruget er faldet.
Af Lene Kjældgaard, kommunikationsmedarbejder i Haderslev Stift
Fugtproblemer er et velkendt problem i landets kirker, og det skaber problemer for både kirkens ansatte, kirkegængerne og sognets pengekasse.
Det kender menighedsrådet i Hjerndrup Kirke ved Christiansfeld i Haderslev Domprovsti alt til.
- Kirken havde været ramt af fugt, der skabte et dårligt indeklima med muggen lugt og svamp i orglet, og al fugten tiltrak borebiller bag altertavlen. Derfor skruede vi op for varmen i kirken for at komme af med borebillerne, men det blev dyrt under energikrisen i 2022, fortæller kirkeværge Bjarne Nielsen.
Menighedsrådet besluttede sig i november 2022 derfor for at købe en affugter til 20.000 kr. for at få bedre regulering af luftfugtigheden. Affugteren samler vandet og fugten i luften op.
Og det har givet resultater, både økonomisk og i forhold til indeklimaet.
- Vi har affugteren tændt hver dag, og den bruger ikke ret meget strøm. Vi slukker for varmen, når kirken ikke er brug, så der er periodevist 7-8 grader. Så tænder vi for varmen, når der er kirkelige handlinger, forklarer Bjarne Nielsen.
Spørg energikonsulenten til råds
Borebillerne er væk, det samme er fugten, den mugne lugt og den lyserøde, afskallede kalk bag prædikestolen. Svampen i orglet er blevet renset væk - og er ikke kommet igen.
Den mobile affugter holder en luftfugtighed på ca. 70%, hvilket stemmer overens med anbefalingerne om brugen af mobil affugter fra varme-, energi- og klimakonsulent Poul Klenz Larsen.
- Det er en hel generel anbefaling at bruge en affugter til at holde styr på rumklimaet. Det er i øvrigt også gavnligt for kirkens inventar, ligesom det gavner kalkmalerierne at have en fornuftig og konstant luftfugtighed på mellem 60-70%. Så får man ikke problemer med organisk nedbrydning og svind og nedfald af kalkmalerier, siger Poul Klenz Larsen.
Poul Klenz Larsen anslår, at en mobil affugter bruger 1 kWh pr. liter vand med et årligt forbrug for 1.000-2.000 kWh. Det betyder en årlig udgift på ca. 4.000 kr. i strøm.
- En affugter koster selvfølgelig lidt i drift, men det er en relativ lille pris for at have styr på sit klima, så man ikke senere får udgifter til en skimmelsanering af f. eks. orglet, hvilket nemt kan koste over 100.000 kr., pointerer Poul Klenz Larsen.
Folkekirkens varme-, energi- og klimakonsulent Poul Klenz Larsen deler i et webinar hos Folkekirkens Grønne Omstilling sin viden og gode råd til, hvordan I bedst skruer ned for varme- og elforbrug i kirken – og hvordan I gør det på en måde, som tager hensyn til kirkebygningerne og gavner både klima og pengepung.
> Se webinar om at spare på energien i kirken ved at klikke her