Fortsæt til hovedindholdet

Indkøb af produkter og services

Fokus
vejer tungere end vi tror

Indkøb af produkter og services vejer tungt i klimaregnskabet og udleder store mængder CO2

Ironisk nok er det måske også et af de områder, vi er mindre opmærksomme på, når vi tænker på klima- og miljøforbedringer. En stor del af udledningen sker nemlig under produktion og transport af de produkter, vi køber og forbruger. Her går oftest energikrævende og miljøbelastende processer forud for, at vi får produkterne i hånden. 

Der er dermed tale om indirekte udledninger – den kategori, der i klimaregnskaber kaldes for Scope 3. Ifølge kortlægningen af folkekirkens klimaaftryk er udledningen herfra rundt regnet 5 gange større, end den energi vi bruger til opvarmning, strøm og andre brændsler tilsammen. Det er derfor værd at stille skarpt på, hvad og hvor meget, vi indkøber og forbruger. 

FAKTA

Om Scope 3-udledninger

  • Indkøb af produkter og services hører til Scope 3, den kategori, der dækker de indirekte udledninger fra de ting, vi forbruger, ud over eget forbrug af energi, elektricitet og brændstof.

 

 

  • At udledning er indirekte og f.eks. kommer fra fra råstofudvinding, produktion, og transport af et produkt gør det svært at lave præcise udregninger af udledningen. En tommelfingerregel er dog, at alt, der koster penge, udleder CO2, og ved at købe og forbruge disse produkter, stimuleres efterspørgslen og produktionen af nye produkter.

 

Læs mere: Kortlægning af folkekirkens klimaaftryk og biodiversitet på kirkegårdene

 

Uanset om indkøb handler om hårde hvidevarer, bygningsrenovering eller mødeforplejning, er det altid relevant at overveje:

• om forbruget er nødvendigt 
• om genbrug er muligt 
• om andre løsninger belaster klimaet mindre

Fra "Kortlægning af folkekirkens klimaaftryk og biodiversitet på kirkegårdene",  side 20
Huskeliste til

indkøbssedlen

MAD OG DRIKKE (indkøb til fortæring)

  • Køb lokalt
  • Køb i sæson
  • Køb plantebaseret
  • Køb økologisk
  • Køb med minimal emballage

 

RENGØRING OG VEDLIGEHOLD

  • Prioritér miljømærkede produkter til daglig rengøring og vedligeholdelse ude og inde (f.eks. Svanemærket og EU-blomsten)

 

INTERIØR, TEKSTILER, KONTORARTIKLER, ELEKTRONIK m.v.

  • Prioritér reparation af ødelagte produkter over nyanskaffelse
     
  • Prioritér miljømærkede produkter (FSC, GOTS (tekstiler), Svanemærket, EU-blomsten)
     
  • Kvalitet og æstetik er også bæredygtighedsfaktorer. Kan produktet holde i lang tid - og er I villige til at bruge det i lang tid? 
     
  • Tænk på produkternes livscyklus: Bliver det til affald, når I ikke længere kan/vil bruge det? Vil det kunne bruges af andre? Kan materialerne genanvendes? Brug også dette til at prioritere klimavenligt, når I køber ind. Se i øvrigt Affald
TEMA

Blomster

CASE

I Islev Kirke bruger de papirblomster til gavn for miljø og pengepung

Nye blomster hver uge. Sådan har det været i mange år i Islev Kirke. Det giver liv og lys i til højmesser, begravelser, samtaler på præstens kontor og til kirkekaffen. Kirketjener Søren Roed anslår, at ugentlige nye blomster koster i omegnen af 35.-40.000 kroner om året. Men nu har man i Islev Kirke sænket forbruget af friske blomster. 

CASE

På Helgenæs har de droppet de etårige sommerblomster

I et brev til gravstedsejerne i foråret blev det meldt ud: Fra 2025 ville der ikke længere blive plantet sommerblomster på gravstederne. 
Læs mere om beslutningen og hvordan den blev modtaget her. 

CASE

I Møllevangskirken har de skiftet de friske alterbuketter ud og sparet stort

Friske og farverige buketter til alteret hver uge koster – også på CO2-kontoen. Ved at pynte op med såkaldte evighedsbuketter sparer Møllevangskirken stort. Samtidigt undgår de det tunge klimaaftryk fra den ugentlige levering af friske snitblomster.

CASE

I Søften-Foldby er de selvforsynende med blomster hele året

Se billederne fra Søften-Foldby Kirkegårde, hvor ildsjæl og ledende graver Frank Kirchwehm-Jensen sørger for skærehaven og forsyner kirken med friske og tørrede blomster året rundt. Klik for at se Franks slides fra biodiversitets-webinaret og bliv inspireret.

CASE

Komposterbare buketter

Plastik, stål, nylon og andre ikke-komposterbare materialer er oftest usynlige passagerer i mange af de blomsterdekorationer, man ser i kirke og på kirkegården. I Favrskov Provsti tilbydes blomsterhandlerne et manilamærke, de kan sætte på komposterbare produkter, så både kunder og kirkegårdspersonale ved, at produktet kan sorteres som komposterbart affald.